Warande Tuinadvies
historische tuinen en parken

Trudi Woerdeman

Willem Overmars

Historische studies
herstel en ontwerpplannen

Historisch onderzoek
werkwijze

Stinzenbeplanting

Stijltuinen

Moestuinen

Publicaties tuinhistorie

Historische kaartcollectie
(externe link)

De Warande | Tuinontwerp
Parkherstel | Webshop | Verwante Links

Moderne stijltuinen

Vanaf de 70er jaren van de vorige eeuw werd het grote mode voor de goed verdienende naoorlogse  generatie om monumentale oude boerderijen in stijl te restaureren en te bewonen. Er ontstond een massale trek naar het platteland, waar het beter toeven was dan in de steeds drukker wordende steden.
Eind 70er jaren ontstond ook behoefte aan tuinen in oude stijl, aangelegd in de sfeer en een stijl, die paste bij het gerestaureerde historisch huis of boerderij. Het Tuinadviesbureau voor historische tuinen en parken van de Warande heeft zich hier volop mee bezig gehouden tussen 1980 en 1992. Een reeks van prachtige moderne stijltuinen werd ontworpen. Deze tuinen stonden destijds in menig tuintijdschrift afgebeeld.
De tuinen werden gevuld met het historisch plantsortiment, dat hoorde bij de tijd van de bouw van het huis. Zo werden boerenmoestuinen met buxusranden, oude groenten, kruiden en boerenbloemen aangelegd, en boomgaarden met historische fruitrassen en leivormen. Lees verder hierover in de beschrijvingen van onze moestuinen.
De moestuin was vaak onderdeel van een groter tuinontwerp, dat sterk werd bepaald door een strakke, architectonische lijnvoering in samenhang met de oude sfeer van de ruimtelijke groene omgeving van huis en hof. Inspiratie vonden wij in onze oude tuinhandboeken uit de tuinbibliotheek.
Hieronder volgen enkele voorbeelden.

Cuijk, 1992: Verdiepte muurtuin met vijver en rotsborders
In aansluiting bij villa en terras uit de 30-er jaren van de vorige eeuw.
Strakke, architectonische vormgeving met losse rots- en muurtuinbeplanting, passend bij de bouwstijl van de villa. Inspiratie hierbij uit de boeken van Jekyll ( Jekyll, Gertrud en Laurence Weaver: Gardens for small country houses, London 1913) en John Bergmans (Bergmans, John: Vaste planten en rotsheesters Haarlem 1924). Niet uitgevoerd wegens uitbreiding winkelcentrum.

Lottum, Kaldenbroek, 1989: Ontwerp voor buxustuin, moestuin en boomgaard voor historische herenboerderij.
Buxustuin met rozen op stam en hortensia's, boerenmoestuin met bloemranden, boomgaard met historische fruitbomen. Stinzenbollen onder bomen in het gras.

Beugen, 1988, herenboerderij: Modern bosket
Op de plaats van de schapenwei werd het oude motief van een 'bosket' op een moderne manier uitgewerkt. Het begrip 'bosquette' kennen we van tuinen uit de 18de eeuw: een door bomen en heesters omzoomde, verborgen open ruimte in het park.
Hier heeft het moderne bosket een omloop van lindenlanen ( een tuinmotief uit de 17de eeuw). In het midden een ovale vijver met randen van vrouwenmantel, omsloten door heesterborders, die door vier paden doorsneden zijn. Op de hoeken vier 'zuilen' van Italiaanse populieren.
Inspiratiebron: A.J. Dezallier d'Argenville: La theorie et la practique du Jardinage, Parijs 1709 e.v.
Een beschrijving van deze tuin onder andere in het boek: Heuff, Marijke en Arend Jan van der Horst: Tuinen in Nederland, Zutphen 1991

Beugen, 1984, herenboerderij: Ontwerp binnenplaats en entree
Tussen de woonboerderij en de schuur werd deze asymmetrische, formele binnenplaats ontworpen.
Een verdiepte 'graskom ' ( een oud tuinmotief uit de 18de eeuw) wordt omgeven door rozen op stam en randen met Hydrangea. Grindpaden naar de voordeur.
Deze tuin werd onder andere beschreven in het boek: Heuff, Marijke en Arend Jan van der Horst: Tuinen in Nederland, Zutphen 1991
Tuinenprijs Groei en Bloei 1988.

Ottersum, 1981, Rhulenhof: Verdiepte rozentuin met de 'geschiedenis van de roos'
Onderdeel van de prachtige tuinen van de Rhulenhof - aangelegd en ontworpen door Amy van Ierssel tussen 1976 en ca. 2000 - was deze, door Willem Overmars en Trudi Woerdeman ontworpen rozentuin, grenzend aan het erf van de grote, modern verbouwde woonboerderij.
Het is een formeel ontwerp met strakke paden, trappen en terrassen tussen randen buxus en geknipte taxus. Er is een loofgang met klimrozen en diverse rozenpoorten. Het talud van de rechthoekige, verdiepte tuin rondom werd beplant met historische rozen - op chronologie, vanaf de late middeleeuwen tot het begin van de 20ste eeuw.
De moderne, doorbloeiende rozen staan in de rozenperken in het midden.
Deze tuin werd beschreven in het boek: Heuff, Marijke en Arend Jan van der Horst: Tuinen in Nederland, Zutphen 1991.
Inspiratie voor de rozentuin werd gevonden in Jekyll's boek: Jekyll, Gertrud en Laurence Weaver: Gardens for small country houses, London 1913.

Ottersum, 1981, Rhulenhof: Landschapstuin rond de vijver
De bossingel en de grasvelden rondom een bestaande vijver werden gebruikt om  een landschapstuin aan te leggen. Het slingerend pad rondom loopt door open en gesloten delen met uitzichten over de vijver naar het elegante tuinhuis. Het glazen tuinhuis werd ontworpen door de architect van het huis naar 19de eeuws model.
Het beplantingsplan bestond uit bos- en oeverplanten en enkele solitaire bijzondere bomen.
Op de foto Jan Willem en Geert Overmars als kleuter en peuter: tuinbeleving werd hen met de paplepel ingegoten!