Tuinontwerpen
Trudi Woerdeman

Uitgevoerde ontwerpen

Voorbeeldtuin
De Warande
(archief)

Meer weten over:

Wat zijn stinzenplanten?

Wat is een bostuin?

Wat zijn verwilderingsbollen?

Fotoalbum stinzenplanten Foto's Geert Overmars

Fotoalbum schaduwplanten
Foto's Geert Overmars

De Warande | Tuinontwerp
Parkherstel | Webshop | Verwante Links

2010 - 2015 Valkenswaard Venbergen

Terug naar het overzicht


Op 10 juni 2017 werd Theehuis en Parktuin Venbergen in Valkenswaard feestelijk geopend. De parktuin is ieder jaar open voor publiek op ieder weekend van maart tot en met oktober.
Trudi Woerdeman ontwierp de parkbosbeplanting met stinzenplanten en de zonnige siergrassenborders met tulpen en bollen.
Adres: Molenstraat 210.

April 2016: Langs het middenpad naar het theehuisje tooit de bostuin zich met Helleborus en kievietsbloemen onder de bloeiende schijnhazelaar.

Het tuinplan is een historisch verantwoorde reconstructie van een landschapstuin in deels geometrische, deels landschappelijke stijl. Dit werd ontworpen rond het theehuisje en de bestaande, rechte toegangslaan van eind 19de of begin 20ste eeuw. Het theehuisje van het landgoed 'Venbergen' kwam rond 1925 in handen van wijlen Mevrouw Etty van Best. In het begin van de 20ste eeuw heeft zij hier haar Engels geïnspireerde bostuin aangelegd, in de geest van Gertrude Jekyll. Het toeval wil, dat de tuinarchitecte Trudi Woerdeman Mevrouw Van Best als kind goed heeft gekend en ook haar tuin. Zij waren vroeger buren van elkaar. Trudi Woerdeman maakte het ontwerp Onderbeplanting met stinzenplanten, bosbodembedekkers en schaduwplanten onder monumentale oude en jonge bomen. Ontwerp padenpatroon.
De grote, moderne lijnen van het ontwerp zijn van de hand van bureau D. S. ( 2008) en de opdrachtgever: halfrond terras, gazon en laan en de rechthoekige speltakker. Binnen deze geometrische structuur werden de bostuinen ontworpen. Een fraai geheel.
De drie bloeifasen van de stinzenbeplanting werden in drie verschillende ontwerpen uitgetekend vanwege de complexe combinaties. Hier het ontwerp voor de tweede bloeifase in maarte en april.
Het theehuisje van wijlen Mevr. Van Best. Romantisch, tussen de oude bomen. Mei 2011, het eerste voorjaar na de aanleg.
Voorjaar 2010. De paden worden aangelegd door hovenier Jan Willem Overmars en Toto Lee van de Warande.
Herfst 2010. Trudi Woerdeman bezig met het uitzetten van de bollen in de stinzenwei. Met de ontwerpen erbij.

Het theehuisje met een deel van de prachtig gebeeldhouwde boomstam van een afgestorven beuk (R. van Wijlick; Boom tot Beeld)

Vanuit de bostuin met gebroken hartje en Camassia.

Bankje in de bostuin tussen maagdenpalm, spaanse hyacint en Camassia.


De bostuin met stinzen- en verwilderingsbollen na 5 jaar. Hoe bollen verwilderen.

April 2016: Blauwe sneeuwroem breidt zich massaal uit tussen andere stinzenplanten.
April 2016: Pachyphragma macrophylla. De pinksterachtige witte bloemen zaaien zich goed uit. Bloeiende witte sluier in april in de bostuin.
Mei 2016: Blauwe Camassia verwilderd in een hoek van de bostuin. Doorzicht over het gazon met de siergrassenweide naar het theehuisje.
Mei 2016: De klokjes van de roze spaanse hyacint komen mooi uit boven de Tiarella.
Eind mei 2016: De enorme Rodgersia vult de ruimte en bloeit met roomwitte pluimen.
Juni 2016: De witte bloemen van de geitebaard steken af tegen het donkere loof. Op de voorgrond Carex en Hosta. Daartussen verwildert Allium christophii.
Juli 2016: De bostuin met roze Astilbe en varens.
Juli 2016: Lichte plek in de bostuin met lila blauwe Geranium, rode Persicaria en paarse verwilderingsui Allium sphaerocephalon.


De siergrassenweide

De speltakker – een prachtige rechthoekige ruimte in het midden van de tuin dwars op de middenas – voldeed niet meer. Na het hoogtepunt met rijpende speltaren in juni, bleef na de oogst de akker te kaal achter. Trudi Woerdeman ontwierp een open gazon met enkele groepjes kleine bomen. Rondom het gazon kwamen de brede stroken met siergrassen, bollen en zomerbloemen. De bloei begint al in maart, en loopt af bij de eerste nachtvorsten.
2014: Planten worden uitgezet.
2014: Bollen worden uitgestrooid.
April 2016: De siergrassenwei rondom het open, zonnige gazon met de transparante kleine boom Koelreuteria. Tussen de siergrassen de vrolijke tinten van botanische tulpjes, de gele Tulipa sylvestris en de rode T. kaufmanniana.
April 2016: Tussen grassen en hoge tulpen de wat bescheidener Tulipa turkestanica: meerdere tulpjes aan een stengel. Tapijt van blauwe Anemone blanda en blauwe druifjes.
Begin mei 2016: Blauwe Camassia en de tere Tulipa clusiana in de sierwei.
Eind mei 2016: Sieruien en zomerbloemen in knop in de sierwei.
Juni 2016: De eerste zomerbloemen: Sanguisorba en zomerbloeiende bol Eremurus tussen zilvergroen wuivend siergras.
Juni 2016: Vanuit de schaduwrijke bostuin een blik naar de zonnige, bloemrijke sierwei.
Juli 2016: Hoge zomerbloemen tussen siergrassen bepalen het beeld: Veroncastrum; Echinacea; Agastache; Rudbeckia en Coreopsis.