Tuinontwerpen
Trudi Woerdeman

Uitgevoerde ontwerpen

Voorbeeldtuin
De Warande
(archief)

Meer weten over:

Wat zijn stinzenplanten?

Wat is een bostuin?

Wat zijn verwilderingsbollen?

Fotoalbum stinzenplanten Foto's Geert Overmars

Fotoalbum schaduwplanten
Foto's Geert Overmars

De Warande | Tuinontwerp
Parkherstel | Webshop | Verwante Links

Voorbeeldtuin de Warande TOT 2020

In 2020 wordt huis en tuin van de Warande verkocht. Wat u hieronder leest is archiefmateriaal. De tuin is niet te bezichtigen.

Historisch geïnspireerde voorbeeldbostuin met stinzenplanten
in de bossen van het landgoed Keppel in Laag Keppel

Tuinplan van de Warande: een bos- én watertuin. Met stinzenplanten in het voorjaar, en schaduwplanten in de zomer en herfst. In 2017 worden diverse borders en bostuindelen gereorganiseerd. Nieuw zijn de meest in de zon gelegen borders met siergrassen, bollen en zomerbloemen. Tuintulpen, botanische tulpen en soorten narcissen zullen hier een grote rol spelen en de maanden april en mei vrolijk kleuren. Het experiment is om te zien of en hoe ze zich handhaven en verwilderen. Een goede bodemvoorbereiding hoort hierbij.

Ontwerp Trudi Woerdeman en Willem Overmars.

Rondwandeling door de tuin.
De tuin is ingedeeld in verschillende tuingedeelten (A tot en met I), die ieder een eigen karakter hebben.

A De boswei met stinzenplanten
Het was de eerste plek in onze bostuin, die 30 jaar geleden geschikt werd gemaakt voor stinzenplanten. Vanaf de winter tot laat in de lente staat de boswei in bloei. De kleuren verschieten van tint naatr tint naarmate het seizoen verstrijkt. Een tapijt van verschuivende kleuren.


In januari en februari de grote sneeuwklokken en de porseleinblauwe sterhyacintjes.


Eind maart blauw van de Oosterse sterhyacint, met bosanemonen en vingerhelmbloem.


Half april bloeien gele hondstand, gele bosanemoon en kievietsbloemen.

B Het acaciabos
Dit is een licht beschaduwde, echte bostuin onder acacia's en eiken met harmonische combinaties in grote vlakken van kleurige stinzenplanten en groene bosplanten. De liggende, gegroefde stam van een scheefgezakte acaciaboom is pronkstuk van deze bostuin. In het voorjaar bloeien de grote sneeuwklokjes als eerste. Later volgen groepjes botanische tulpjes  (Tulipa tarda) en de Spaanse hyacint. De bodem wordt bedekt door prachtige bos- en schaduwplanten.


De grote sneeuwklokken bloeien het eerst.

C De zonnige stinzenwei
Op het zuiden ligt de zonnige stinzenwei die omsloten wordt door graspaden. Het stinzenweitje aan de straat is in het voorjaar vrolijk getint door sneeuwklokjes en bonte krokus in tinten lila en paars. Daartussen bloeit het prachtige lenteklokje. In maart en april blauw druifje en holwortel. In mei de Camassia en de Spaanse hyacint.
Ook het hoge 'rivierduintje' staat vanaf februari tot in mei in volle bloei met vooral botanische tulpjes.


Begin maart vrolijk getint door sneeuwklokjes en bonte krokus.


Eind maart bloeien de eerste botanische tulpjes in het tulpenweitje samen met Oosterse hyacint, Anemone blanda en een rode variëteit van de vingerhelmbloem.


Eind april bloeien er gele bostulpen, roze-witte Tulipa clusiana en de rode Tulipa eichleri.


Zonnige stinzenwei in mei met Spaanse hyacint.

D Het gele anemonenbos


Half april: het gele anemonenbos in bloei.

E Het hellingbos met moeras


In mei ontrollen zich de varens in het hellingbos. In het moeras gele lis en zomerklokje.

F Het bekervarenveld


Het bekervarenveld.

G het hazelaarsbosje
Onder hazelaars, berk en eik bloeien nog onbekende bosplanten uit Korea. Onder andere soorten Disporum, Stylophorum, Peltoboykinia, Mukdenia, Cimicifuga ( Actaea) 'Jeju Do'. Spannend om uit te proberen!

H Binnenplaats met terras, zwemvijver en tuinpaviljoen bij het moeras.
De  binnenplaats is strak ingedeeld en sluit aan bij de architectuur van het huis. Er is een zonnige siergrassenborder met zomerbloemen, narcissen  en tuintulpen. Er is een kruidenhofje met tulpen, sieruien en koningslelies tussen kruiden en bloemen gevat in een strak buxuspatroon. Aan de andere kant ligt de lange schaduw bladborder met blauwe vroege sterhyacint, de prachtige lila Anemone nemorosa 'Robensoniana' in de lente en Hosta's, Ligularia 's, Zilverkaars, Astilbe en Rodgersia in de zomer. En in het midden van de voormalige speelplaats ligt de heldere zwemvijver met zijn moerasranden. In het voorjaar bloeit er dotter en zomerklokje. In de zomer kattestaart, moerasspirea, lissen en moeraszeggen. Daartussen kwaken de kikkers.


Binnenplaats met zwemvijver.


Begin mei: Tuintulpen in de borders op de binnenplaats.

I Binnentuin met schaduw- en siergrasborders met bollen’
De binnentuin is in 2017 aangelegd. In de schaduwborders onder de hagen staan vele Aziatische bosplanten. Ook diverse cultivars van de bosanemoon. En schaduwminnende bollen/ knollen: Cypripedium, Lilium hansonii, Arisaema sp. Komen zij ieder jaar terug? Dezelfde vraag geldt voor de vele soorten verwilderings- en meerjarenbloei- bollen tussen de siergrassen en zomerbloeiers. Wij zijn benieuwd!


April: in de siergrasborder is plaats voor gecultiveerde bollen, tuintulpen en narcissen.