De Warande

Boek: Tuinieren met Stinzenplanten deel 2

 

Wie wij zijn & wat wij doen:

Trudi Woerdeman
Tuinontwerp / Parkherstel

Willem Overmars
Historisch onderzoek/ Parkherstel

Jan Willem Overmars
Webshop Sterke bollen

 

Meer weten over:

Wat zijn stinzenplanten?

Wat is een bostuin?

Wat zijn verwilderingsbollen?

Fotoalbum stinzenplanten Foto's Geert Overmars

Fotoalbum schaduwplanten
Foto's Geert Overmars

De Warande | Tuinontwerp
Parkherstel | Webshop | Verwante Links

Wat zijn stinzenplanten?

Stinzenplanten vormen een bijzondere groep verwilderende sierplanten. Stinzenplanten horen thuis op oude buitenplaatsen en op de oude 'stinzen' (landhuizen) in Friesland. Zij zijn daar al eeuwen geleden geplant. Daar zijn ze verwilderd en door de jaren heen massaal ingeburgerd. Het zijn vooral in het voorjaar bloeiende bol-. Knol- en wortelstokgewasjes. Velden vol bloeiende bolgewasjes maken een bezoek aan een buitenplaats tot een waar lentefeest.

Tot deze groep wordt onder andere gerekend: soorten sneeuwklokjes; soorten sterhyacinten; sneeuwroem; winteraconiet;krokus; lenteklokje; bosanemoon; gele anemoon; vingerhelmbloem; holwortel; zomerklokje; bosyacint; wilde narcis; kievietsbloem; knikkend vogelmelk; lelietje der dalen en soorten aronskelk.
De naam 'stinzenplanten' dook voor het eerst op in 1932 in historische beschrijvingen van oude, Friese 'stinzen' ('stenen huis').
Op de Warande zijn stinzenplanten weer aangeplant en verwilderd. Een steeds wisselend lentefeest van januari tot in mei. Het is vroeg voorjaar op de Warande en het is oogstrelend en hartverwarmend om deze bloeiende tapijten met hun lange voorgeschiedenis hier weer te beleven.
Stinzenplanten horen bij ons culturele erfgoed en wij delen onze liefde en kennis voor en van deze historische groep plantjesgraag met u!