De Warande

Boek: Tuinieren met Stinzenplanten deel 2

 

Wie wij zijn & wat wij doen:

Trudi Woerdeman
Tuinontwerp / Parkherstel

Willem Overmars
Historisch onderzoek/ Parkherstel

Jan Willem Overmars
Webshop Sterke bollen

 

Meer weten over:

Wat zijn stinzenplanten?

Wat is een bostuin?

Wat zijn verwilderingsbollen?

Fotoalbum stinzenplanten Foto's Geert Overmars

Fotoalbum schaduwplanten
Foto's Geert Overmars

De Warande | Tuinontwerp
Parkherstel | Webshop | Verwante Links

Wat zijn verwilderingsbollen?

Verwilderingsbollen zijn bollen die ieder jaar terug komen. Het zijn winterharde bollen die zichzelf handhaven en vermeerderen. Het loof sterft ná de bloei af (knip dit niet af!), maar de bol blijft onder de grond leven en loopt het nieuwe seizoen weer uit.

De meeste verwilderingsbollen bloeien in de lente. Sommige soorten bloeien echter ook in de zomer, herfst of winter. Plant verwilderingsbollen altijd op een plek waar niet gespit wordt en waar ze ongestoord hun gang kunnen gaan.

Veel stinzenplanten zijn ook een verwilderingsbol: ze zijn tot wel eeuwen geleden geplant rondom landhuizen en kastelen en sindsdien op deze plekken verwilderd! Het komt wel eens voor dat het landhuis er niet meer staat, maar de verwilderingsbollen (dus ook stinzenplanten) wel.

Op de Warande zijn – naast de historische groep van stinzenplanten – ook verwilderingsbollen aangeplant die niet tot deze groep behoren. Het zijn vaak bollen die hier later (vanaf de 16e eeuw) zijn ingevoerd en hier ook kunnen verwilderen, of tenminste zich kunnen handhaven. Een voorbeeld is de Camassia, de indianenbloem uit Amerika.
Veel soorten botanische tulpen kunnen zich hier ook handhaven bij goede verzorging. In de webshop vindt u meer hierover.


Camassia verwilderd in de bostuin van 'Venbergen' in Valkenswaard.