Hof te Loenhout in België

Hof te Loenhout in België

Ontwerpen van 1977 en 2021 / 2022 / 2023

In 1977 kwam ons eerste herstelplan voor een historisch park op ons pad: het park van het Hof te Loenhout.

Wij, Willem Overmars, landschapsarchitect en historicus en Trudi Woerdeman, tuinarchitect en tuinhistorica, behoorden toen tot de weinige pioniers op dit gebied in Nederland. En 44 jaar later, in 2021, is deze cirkel rond. Loenhout werd onze laatste gezamenlijke opdracht. De kinderen van de opdrachtgever van toen vroegen Willem om een historisch onderzoek en mij om een herbeplantingsplan, omdat onze oorspronkelijke aanplant rond het Huis van 1977 bij de restauratie verdwenen was. Helaas overleed Willem in juni 2021. Bevriend collega Jan Holwerda (www.groenverleden.nl) heeft Willem’s historisch onderzoek afgerond.

Willem’s historisch onderzoek was voor mij ver genoeg gevorderd om een historisch verantwoord ontwerp voor herbeplanting te maken in de geest van de Duits Belgische landschapsarchitect Louis Fuchs (1818-1904). Zeer waarschijnlijk werd het landschapspark ontworpen rond 1860 door Fuchs. Een tuinstilistische  analyse van Trudi onderbouwt deze veronderstelling. In het park staan nog veel van Fuchs ‘ bomen. Fuchs werkte met organische vormen: grote en kleine perken in de vorm van een nier, blad, boon, ovaal of ellips – en ronde bloemperken – een zeer typische tuinstijl.

Nieuwe beplantingsontwerpen werden gemaakt in 2021 en 2022. Ontwerpen met een nieuwe toekomst – vormen en beplantingen, die toch verband blijven houden met Fuchs tuinstijl en zijn sortiment.

In 2021 maakte Trudi (www.dewarande.nl) een ontwerp en beplantingsplan voor sierheesterperken in de gazons aan weerszijden van de zichtvelden naar oost en west, en voor de ‘borduurrand’ van voorjaarsbloeiende heesters en kleurige bloemen en bollen rond het Huis, geheel in de geest van Fuchs. In 2022 werden de bloemenranden rond het Huis al uitgevoerd.

Haar bevriende collega Margo van Beem (www.visavisontwerpers.nl) maakte in 2022 het beplantingsplan voor de privé tuinen rond de bijgebouwen. Zij paste soortgelijke sierheesters toe met een modern sortiment van sterke en bloemrijke vaste planten in afgeronde perken, die naadloos aansluiten bij de perken rond het Huis in de sfeer van Fuchs.

In 2023 stond dit alles in bloei zoals op de foto’s te zien is!

In 2023 werd het lijvige rapport afgerond: Hof te Loenhout, Geschiedenis en Toekomst van de parkaanleg. Drie auteurs werkten hieraan: Willem Overmars, Jan Holwerda en Trudi Woerdeman.

Bloeiende kruidenborder bij het koetshuis. (foto Bettie Peeters 2023)
« van 11 »