Herinneringen aan De Warande

Herinneringen aan De Warande
Bostuin met stinzenplanten

Nu De Warande in andere goede handen is, volgen hier nog de herinneringen aan de prachtige bostuin met stinzenplanten die zo bekend bij vele tuinliefhebbers. Onderstaande beelden stammen uit 2018 en 2019.

Foto: Wim van Hof
« van 35 »

Bostuin
Welke tuinliefhebber heeft niet van De Warande gehoord? De bostuin met stinzenplanten in Laag Keppel. Velen hebben hier een bezoek gebracht op een van de talloze Open Tuindagen. Zo werd De Warande een begrip. Hier experimenteerde tuinarchitecte Trudi Woerdeman al 35 jaar met stinzenplanten, die charmante, voorjaarsbloeiende bolgewasjes. Op de Warande verwilderden stinzenplanten samen met de bosplanten tot een harmonisch en onderhoudsvriendelijk geheel.

Aan de hand van de foto’s neemt Trudi je mee door de bostuin in alle seizoenen.

Lente
Voorjaar op De Warande, waar de vreugde van de lente je toelacht. Het huis met open armen naar de zon. Ontluikende bomen en bloeiende dotters en zomerklokjes langs de zwemvijver. Door het tuinhek zie je de zonnige stinzenwei met lenteklokjes, krokussen en winteraconieten. Het gonst er van bijen en hommels. De boswei aan de Westvleugel ziet wit van de sneeuwklokken.

Aan de voet van de helling van een oude rivierduin kijk je omhoog naar de Oostvleugel van het huis. In februari en maart is het een helling vol sneeuwklokjes en lenteklokjes; in mei een bloeiend hellingbos met ontluikende varens en gebroken hartjes. Aan de Noordkant van de Oostvleugel bloeien sneeuwklokjes en wilde krokus. Later in het jaar ontrollen zich hier de bekervarens.

Achter het tuinpaviljoen in april een tapijt van gele anemonen. In mei komen de lelietjes waar het hele bos naar geurt.

Zomer
Zomer op De Warande, waar de koelte en schaduw van soms eeuwenoude bomen ruimte geven aan velden met witte en blauwe klokjes. Waar de vuurplaats voor jong en oud een warme plek is om broodjes te bakken aan de stok, verhalen te vertellen en guitaar te spelen bij de flakkerende vlammen. Waar de heldere zwemvijver nodigt tot een frisse duik. Waar het klateren van de fontein, de bron en de kleine waterval de oren streelt en het hart tot rust brengt. Waar dorst gelest kan worden met drinkwater uit eigen bron uit de koperen slakkenkraan: het ‘Keppels Kalt’. Waar de tuin niet te droog wordt door eigen beregening. Een oase voor vogels en dieren.

Herfst
Najaar op de Warande, waar het nog steeds goed toeven is voor al je vrienden en familie op het terras rond de spiegelende vijver. Hier en daar bloeien nog asters en zilverkaarsen. Het bos komt tot rust en begint te verkleuren. Goudgeel worden de hoge beuken, totdat zij het blad massaal laten vallen na een stevige nachtvorst. De bostuin ruikt kruidig naar de levende strooisellaag van oud en pas gevallen blad.


De laatste rondleiding van Trudi op de Warande in Laag-Keppel

In april 2018 gaf Trudi haar laatste bevlogen rondleiding over de stinzenplanten in haar bostuin. Deze keer voor het programma ‘Binnenste Buiten’ op tv (2 mei 2018 uitgezonden). Zo kon Nederland nog even meegenieten van deze voorjaars bloemenpracht.